Tema soovitab oma klientidel siis 4x päevas süüa: hommik, lõuna, õhtu ja üks vahepala. Teen väikse tõlke:
Hommikusöök:
Ühe käelaba suurune kogus (suurus koos sõrmedega) muna, kala, mereande, liha või kana.
Umbes 1 dl mingit rasvarikast toodet - koort, hapukoort, creme fraiche, juustu. (Kui valid selleks puhta või/kookosrasva, tuleb kogus muidugi väiksem. Söö kuni kõht on täis).
Lõunasöök ja õhtusöök (näevad sarnased välja):
Ühe käelaba suurune kogus (suurus koos sõrmedega) muna, kala, mereande, liha või kana.
Ühe käelaba suurune kogus maa peal kasvavaid köögivilju. Näiteks brokoli, lillkapsas, kurk, suvikõrvits vms.
Umbes 1 dl head kastet, mis on tehtud koorest või creme fraiche-ist. Juustu kasutad toiduvalmistamisel vabalt valitud koguses.
Vahepala:
1 dl pähklisegu
Lihaskrampide korral vali parem 1 dl mandleid.
Ühe käelaba suurune kogus (suurus koos sõrmedega) muna, kala, mereande, liha või kana.
Umbes 1 dl mingit rasvarikast toodet - koort, hapukoort, creme fraiche, juustu. (Kui valid selleks puhta või/kookosrasva, tuleb kogus muidugi väiksem. Söö kuni kõht on täis).
Lõunasöök ja õhtusöök (näevad sarnased välja):
Ühe käelaba suurune kogus (suurus koos sõrmedega) muna, kala, mereande, liha või kana.
Ühe käelaba suurune kogus maa peal kasvavaid köögivilju. Näiteks brokoli, lillkapsas, kurk, suvikõrvits vms.
Umbes 1 dl head kastet, mis on tehtud koorest või creme fraiche-ist. Juustu kasutad toiduvalmistamisel vabalt valitud koguses.
Vahepala:
1 dl pähklisegu
Lihaskrampide korral vali parem 1 dl mandleid.
***
Kes väga arvutamist armastab, see võib ka www.tap.nutridata.ee kaloriarvutust
kasutada. Siiski, ma algajatel ei soovitaks oma elu nii keeruliseks ajada.
Alguses langeb kaal ilma selletagi ilusti, jäta vaid suhkur ja jahu ära. Kes nutridatat siiski kasutab,
sel soovitan tähelepanu pöörata sellele, et Eesti Tervise Arengu Instituuti ei ole teadmised süsivesikuvaese toitumise tervislikkuse kohta
veel kaugeltki jõudnud, nende soovitus on endiselt süüa süsivesikuid koguni 55-60 %
päevasest toiduenergiast, rasvu vaid 25-30% ja valku 10-15%.
Aga rootslased jagavad erinevat tüüpi LCHF-toitumisi järgnevalt (NB! ära
aja energiaprotsente grammidega segi):Max umbes 10 grammi süsivesikuid päevas = range LCHF
Max umbes 25 grammi süsivesikuid päevas (5 E%) = normaalne LCHF
Max umbes 50 grammi süsivesikuid päevas (10 E%) = LCHF-i ülemine piir (liberaalne)
100 grammi süsivesikuid päevas (umbes 20 E%) = Vähendatud süsivesikutega toitumine
30 E% süsivesikuid päevas ja üle selle = Süsivesikutel põhinev toitumine
Teema
ka valgu kohta. Liigsest valgust hakkab keha samuti glükoosi sünteesima. Valgu koguse
suhtes on üllataval kombel ka kõik erinevad koolkonnad enam-vähem ühel nõul.
Seega jällegi, kellel kaal seisab (mitte algajad) – võiksid üle vaadata oma
igapäevased valgukogused. Heaks juhtnööriks on võtta soovkaalu number – sinu päevane
valgukogus grammides võiks olla sama number, mis soovkaal. Suurt jõutrenni
tegevatel inimestel võib selle korrutada ka 1,5-ga või 2-ga.
Kokkuvõtlikult võib öelda, et elagu taluvõi, ja mida rohkem, seda parem :)
Aga kui suures koguses päevas oleks mõistlik tarvitada 20% hapukoort. Toidud on sellega väga head.
VastaKustutaKas ma saan õigesti aru, et range LCHF-ga ei tohi avokaadot eriti süüa (väidetavalt annab 1avokaado (200g) 20g süsivesikuid)?
VastaKustutaNutridata andmeil sisaldab 100 g avokaadot 6,7 g süsivesikuid. See, kui ranget LCHF kellelgi on tarvis kaalulanguse saavutamiseks teha, sõltub konkreetselt tema organismist. Vastuse annab katsetamine :) Edu!
Kustuta