Algatuseks siis neile, kes veel ei tea, et tärklist sisaldavad süsivesikuallikad on näiteks riis, kartul, makaron, leib, sai, puder, hommikusöögihelbed, jahutooted jms.
Rootsis oli paar päeva tagasi järjekordne väike LCHF-lahing. Nimelt
ilmus Dagens Nyheteris artikkel pealkirjaga „Tärklis teeb terveks ja saledaks“.
Sellest võtsid muidugi tuld
LCHF-eestvedajad ning väga hästi selgitava vastukaja sellele artiklile kirjutas
Ann Fernholm.
Ann Fernholm, pilt www.ettsotareblod.se
"Magusam veri", pilt www.ettsotareblod.se
Täna siis toon teieni huvitavamad Ann Fernholmi vaatenurgad sellest vastu-artiklist. Kõigepealt tuleb vastulause artikli pealkirjale „Tärklis teeb meid terveks ja saledaks“ –
„… see on täiesti
tõsi juhul, kui elada sellisel saarel, nagu Okinawa või mõne muu põlisrahva hulgas,
kus ei ole magustatud toiduaineid. Kehal on täiesti suurepärane biokeemiline
süsteem tärklises leiduva glükoosi töötlemiseks. Aga kui mingi rahvus hakkab
segama tärkliserikka dieedi sisse valget suhkrut, algab rasvumine. Seda võib
praegu selgelt näha Aasias, näiteks Indias ja Hiinas.
See, mis eristab
valget suhkrut tärklisest, on tema fruktoosisisaldus. Fruktoos on suhkrusort, millele kehas erilist kasutust ei ole. Meie
maks töötleb fruktoosi ja kui me sööme samal ajal palju tärklist, siis muundab
maks suure osa sellest fruktoosist rasvaks. Kui hiired söövad fruktoosirikast
toitu, areneb neil kiiresti välja maksa rasvumine ning maksa rasvumine on just
üks probleem, mis globaalselt laviinina suureneb. Paljud teadusuuringud
viitavad sellele, et fruktoosist põhjustatud rasvatootmine maksas viib selleni,
et rasv jääb maksa. Kui aga see juhtub, hakkab maks järjest halvemini
insuliinile reageerima. See omakorda tingib selle, et insuliinitase kehas
tõuseb. Ja nii ongi meil tekkinud probleem tärklise ja glükoosiga. Keha ei
saa enam suhkru töötlemisega hakkama, tekkinud on insuliiniresistentsus.
Oma raamatus „Magusam veri“
kirjeldan üht eksperimenti, mille ma viisin läbi koos professor Kerstin
Brismariga Karolinska haiglas. Me mõlemad sõime samasuure koguse komme, aga
reageerisime uskumatult erinevalt. Ilmnes, et tema oli insuliini suhtes
resistentne ja tal eritus täpselt samast kommidoosist verre kümme korda rohkem
insuliini. Siin on graafik, mis näitab erinevust.
See pilt näitab, kui
erinevalt me võime suhkrule reageerida.
Inimene, kes ütleb, et
ei saa omal ilma riisi söömata kõhtu täis, on ilmselt piisavalt palju sporti
teinud ning söönud seni piisavas koguses suhkrut, mis vastab tema geneetilisele
koostisele. Sellisel inimesel ei ole seda problemaatikat veel välja kujunenud.
Seevastu on miljonil teisel rootslasel see probleem olemas. Kui kehasse tekivad
niivõrd suured insuliinidoosid, siis ei saada omal sugugi riisist kõhtu täis.
Tavapäraselt toimib insuliin küllastustunde hormoonina, aga
molekulaarbioloogilised teadusuuringud näitavad, et kui insuliinidoosid veres
muutuvad liiga kõrgeks, võib insuliin blokeerida ühe teise olulise
küllastustunde-hormooni mõju: leptiin.
Ilma leptiinilt saadud signaalita jääb meie aju rahulolematuks. See võib
sundida meid rohkem sööma. Ja ongi nõiaring käima läinud.
Tärklis teeb meid
haigeks ja tapab – kui inimesel on metaboolne sündroom.
Sõltuvalt inimesest,
on tärklisel niisiis täiesti erinevad mõjud kehas. Inimeste jaoks, kes liiguvad
palju, on terved ning piiravad oma suhkrusöömist, ei kujuta tärklis endast suuremat
probleemi. Kuid inimeste jaoks, kes on natuke liiga palju suhkru ja
rämpstoiduga pidutsenud (transrasvad võivad samuti rasvunud maksa tekkele kaasa
aidata), on olukord hoopis teine. Nendel tõuseb veresuhkur liiga kõrgele
tasemele. See omakorda sütitab veresoontes põletiku, mis võib viia
südameinfarktini, insuldini ja paljude teiste ebameeldivusteni. Lisaks tõuseb
insuliinitase veres ja programmeerib keha kasvule. Ka näiteks rinnavähirakud
reageerivad insuliinile ja ühele kasvufaktorile, mida insuliin aktiveerib:
IGF-1.
Metaboolselt haige ja
terve inimese ainevahetused erinevad kardinaalselt.“
Tere Kadi!
VastaKustutaMul on väga hea meel,et sattusin eile juhuslikult Sinu blogi lugema. Olen ise siiamaani ka olnud nö suhkruaustaja ja arvanud,et ilma süsivesikuteta ei saa elada.
Mul on piedavlt migreenihood (kuigi need võivad ka rasestumisvastastest vahenditest olla).
Figuur on muidu normaalne,ilus naiselik,kuid seda lödisevat pekki jalgadel ja kõhul on päris palju. Trenniga seda ka kuidagi vähemaks ei ole õnnestunud saada.
Lisaks on mul pidevad isud "millegi hea" järele ja ma ei saa enne rahu kui pitsa või pakk krõpse on söödud,hiljem on muidugi süümekad. Lisaks pidev väsimustunne...
Aga nüüd otsustasin,et muudan oma toitumist. Püüan ka süsivesikuid piirata ja rohkem häid rasvu süüa ja vaatan,kuidas mu keha sellele reageerib. Kui ilma kaloreid lugemata sellest lödisevast pekist lahti saaks,oleks super:)
Aitäh Sulle nii põhjalike artiklite ja suurepärase blogi eest :)
Jõudu ja jaksu edaspidiseks !
Loodan,et LCHF muudab ka minu elu ja saavutan parema enesetunde ning figuuri :)