Kokkuvõtlik tõlge siit: http://parnassen.wordpress.com/2013/11/14/symaskinsolja-bensin-i-margarin-bluffen-med-becel-at-naturligt-smor/
Õmblusmasinaõli ja
bensiin margariinis! Margariinitootja bluff! Söö parem ehtsat võid!
Tere tulemast vabrikusse, kus püütakse margariini võiga
sarnanema panna!
Lisaks veele on suurim koostisosa Rootsis müüdavates
margariinides ja light-margariinides palmiõli. Selleks, et palmiõli saada,
raiutakse igal aastal maha tuhandeid ruutkilomeetreid vihmametsi, kus nii
taimed kui loomad peavad selle eest oma eluga maksma. Kui puhtaks raiutud ala
on seejärel kultiveeritud ja sinna istutatud palmid täis kasvanud, saadetakse
palmidest saadud õli rafineerimisele, kus see läbib mitmeid keemilisi
protsesse, muuhulgas ka valgendamise. Seejärel valatakse õli suurtesse
konteineritesse, milles on tihti transporditud ka muid kemikaale, ning nende
vahepealne puhastamine on olnud tavaliselt väga pinnapealne.
Mida on ühist margariinil ja WC-pottidel? Kui see kõike muud kui meeldiv ollus lõpuks jõuab
margariinivabrikusse, peab see läbima puhastusprotsessi, mille käigus püütakse
õlist kogu ebameeldiv hais ja maitse ära võtta.
Kui aga eemaldatakse toorainete loomulikke omadusi,
kasutatakse selleks naatriumhüdroksiidi (sama ainet, mis on ka WC-pottide
puhastusvahendites), fosforhapet või sidrunhapet ning valgendajat
(bentoniitsavi). Seejärel kasutatakse atsetooni, et eraldada polüküllastamata
rasva küllastunud rasvast. Selleks, et margariin hakkaks võile sarnanema, peab
rasvamassi esterdama, et seal vähem klimpe oleks. Seda tehakse nii, et
lisatakse söövitavat lahust, mille nimi on naatriummetülaat. Rootsi Toiduaineameti
andmeil on üheks esterdamise käigus tekkivaks aineks metanool, kuid seda ei teki
piisavalt suures koguses, et nad seda veel alarmeerivaks peaksid.
Gunnar Lindgren, kes on üks Rootsi suurimaid eksperte
margariinitootmise alal, ütleb esterdamisprotsessi kohta nii: „See on üks kõige
riskantsemaid kemikaale, mida ma tean ja seda ei tohiks kunagi toiduainetes esineda.
Ühe kirjelduse kohaselt liigub kogu rasvamass selle reaktsiooni all ja tekivad
mustad jooned, nagu mingis õudusfilmis. Peale seda protsessi deaktiveeritakse
jälle naatriummetülaat ja tulemus on nii määrdunud ilmega, et seda peab uuesti
pleegitama.“
Kas margariinis on
bensiini? Kui Rootsi Toiduaineamet mõned aastad tagasi analüüsis margariine
„Milda“ ja „Becel“, siis leidus nendes toiduainetes olulisel määral bensiini.
Enne seda oli tootja Unilever kategooriliselt eitanud väidet, nagu nende
tootmisprotsessis sisalduks bensiini. Nimelt kasutatakse üht
ekstraktsioonibensiini paljudes taimeõlides, mida võile lisatakse. Ka
sojaletsitiinis, mis on üks margariini koostisosa, läheb vaja
ekstraktsioonibensiini selleks, et eraldada letsitiini. On ülimalt raske
bensiinist lahti saada, kui see juba margariini sees on, seega piirväärtused
lubatud määra kohta on teadlikult kõrgemale tõstetud vastutavate riiklike
ametkondade poolt. Nii et Toiduaineameti arvates on kõik korras, kui me sööme
kantserogeenset ja allergiat tekitavat bensiini, ilma et me ise sellest
teadlikud oleksime. Vähe sellest, kõiki lapsi Rootsi koolides ja lasteaedades „sunnitakse“
seda sööma, kuna Toiduaineamet leiab ju, et margariin on tervislikum kui või.
Lisatakse värvaineid ja hulgaliselt aroomiaineid, et panna
seda keemilist ollust rohkem võile sarnanema. See on ülimalt pikk keemiline
protsess.
Gunnar Lindgren: „Margariini tootmise probleem on selles, et
püütakse imiteerida üht teist toiduainet – võid. Kui püütaks teha margariini
loomulikul viisil näiteks oliivõlist, siis see jääks rohekashall ning lõhnaks
ja maitseks nagu oliivid ning oleks vedel. Kui aga kasutataks looduslikku
rapsiõli, tuleks see samamoodi kollakas, lõhnaks ja maitseks nagu raps ja oleks
vedel. Kui me aga soovime tahket margariini, peame kasutama mingit tahket
taimerasva – näiteks kookosrasva või palmiõli, aga ka see maitseks ja lõhnaks
kookose/palmiõli järele ning sel oleks siis rohkem kingakreemilaadne konsistents. Kuna aga margariinitootmise juures
nii põhjalikult muundatakse algsete toorainete identiteeti, siis ei saa sugugi
väita, nagu margariin tõesti sisaldaks näiteks rapsiõli – nagu tihti pakendilt
lugeda võib. Alles on jäänud vaid toitainealaselt „surnud“ rasvamolekulid, millel
ei ole mingit identiteeti – umbes nagu õmblusmasinaõlis.
Margariinile tehtud analüüsis vaevalt ilmneks see, millisest toorainest see
valmistatud on.“
Teadlane Renaud näitas aastal 1989, et rottidel suureneb
tunduvalt trombide teke, kui nad söövad esterdatud palmiõli. Teadlane Innis
näitas aastal 1996, et sigadel tekib esterdatud palmiõlist moonutatud kopsufunktsioon ja Elwood näitas aastal 1991,
et esterdatud palmiõliga seoses on inimestel suurem oht südameinfarktiks.
Niisiis, kui tahad püsida terve ning ei soovi süüa bensiini,
atsetooni ega muid töödeldud kemikaale, siis peaksid margariini söömise
unustama ja tagasi originaali poole pöörduma:
söö julgelt võid!
Head isu!!!
VastaKustuta