Selleks, et saaksite aru, et muretsemiseks pole põhjust, vahendan teile täna Dietdoctori / Andreas Eenfeldti kodulehelt
kolesterooli teemat. Rootsikeelne algallikas asub siin: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol. Järgneb minu tõlge.
Kolesterool on eluks hädavajalik aine. See on vajalikuks alustalaks igale rakule sinu kehas. Kolesterooli
vajame muuhulgas selleks, et luua ja stabiliseerida rakumembraane, mis on
kaitsvaks kihiks sinu rakkude ümber. Kolesteroolil on täpselt sama ülesanne
kõikide loomade juures.
Lisaks on kolesterool
ka selliste steroidhormoonide ehituskiviks, nagu suguhormoonid testosteroon ja
östrogeen. Ka D-vitamiin on steroidhormoon, mis koosneb kolesteroolist.
Kolesterooli transporditakse
ka vere kaudu, et see jõuaks rakkudeni, mis seda vajavad. See transport toimub
spetsiaalsetes „pakendites“, mida kutsutakse LDL („halb kolesterool“) ja HDL („hea
kolesterool“).
Kõrgem
kolesteroolitase võib statistiliselt tähendada veidi suuremat ohtu
südamehaigusteks. Aga see sõltub. Näiteks kõrge „hea“ kolesterooli HDL tase
tähendab vastupidi tunduvalt väiksemat
ohtu südamehaigusteks. Ning kui sööd palju küllastunud rasva, siis tavaliselt
sinu HDL-kolesterool tõusebki.
„Kõrge“ kolesterool on ülimalt tavalineTänapäeval on selline probleem, et ravimitööstus tahab müüa kolesterooli alandavaid ravimeid mitte ainult nendele, kellel sellest tõendatud kasu oleks. Nad tahavad seda müüa nii palju kui võimalik. Siis saavad nad (näiteks www.kolesterool.ee) väita, et kõigi üldkolesterool peaks olema alla 5. Kui see on kõrgem, siis on neil selleks puhuks kohe ravimeid võtta, näiteks Lipitor. Ja nad müüvadki. Lipitor on maailma enimmüüdud ravim ja aastal 2007 müüdi seda 90 miljardi Rootsi krooni eest aastas.
Sellised müüginumbrid on muidugi mõistetavad, kui vaadata, kuivõrd
tavaline on kolesteroolitase ˃5. Igal teisel tervel kolmekümneaastasel
rootslasel on see üle 5. Ja 95 protsendil kõigist 60-aastastest.
Seega tundub, et
üldkolesterool üle 5 on täiesti normaalne. Ravimitööstus soovib väita, et see nii
ei ole. Kõik oleks ju hästi, kui selle kohta oleks tõendusmaterjali, et suurem
enamus tervisest pakatavatest täiskasvanud rootslastest, kelle kolesterool on
üle 5, saaksid sellisest ravimist kasu. Kahjuks
ühtegi sellist tõendusmaterjali ei ole. Enamasti ei saada mingit kinnitust
selle kohta, et kolesterooli alandavaid ravimeid võtvad inimesed sellest
tervemaks saaksid. Veelgi vähem kinnitust saab selle kohta, nagu võimalikud
kasud kaaluksid üles kõrvaltoimete ohu. Kõige tavalisemad kõrvaltoimed on
lihasevalu ja lihasnõrkus. Aga veelgi halvem, kolesterooli alandavad ravimid
suurendavad diabeeti haigestumise ohtu.
Üldkolesterool – üle lihtsustatud, aga ülimalt tasuv pilt
Kui vaadata ainult
üldkolesterooli numbrit või LDL-i, annab see väga ebakindla riskihinnangu. Aga
see on väga tasuv, kuna sel juhul satub enamus rootslasi „riskigruppi“ ning
nendest saavad uued potentsiaalsed ravimitööstuse kliendid. Igapäevased ravimid
elu lõpuni …
Tänapäevasem vaade kolesteroolile
Üldkolesterooli
väärtus üksi ütleb enamikul juhtudel üpris vähe südamehaiguste riski kohta
(välja arvatud ekstreemjuhtudel, geneetiliste kõrvalekallete puhul). Palju kindlama riskide hinnangu annab
vererasvade jaotus.
Probleem on selles, et
see teeb asja keerulisemaks. Sõnum, et „kõrge kolesterool on ohtlik“ on
kergesti mõistetav. Kolesterooli jaotuse analüüsimine nõuab veidi rohkem
teadmisi kui enamus inimestel huvi oleks.
Enamus rasva veres
transporditakse väikestes „pakendites“, mida kutsutakse lipoproteiinideks. Suuruse järjekorras on need järgmised:· VLDL – analüüside peal kirjas kui triglütseriidid
· LDL
· HDL
LDL – „halb“ kolesterool
Kõigepealt selgitus:
LDL-i kutsutakse küll „halvaks kolesterooliks“, kuid veidi LDL-i on kehale
eluliselt vajalik. See võib saada ohtlikuks vaid siis, kui selle teatud osi liiga palju saab.
Söögist saadav rasv ja
kolesterool transporditakse kõigepealt maksa, kus see pakendatakse suurtesse
pakenditesse, mille nimi on VLDL. Neid eritatakse verre ja seotakse aeg-ajalt keharakkudega,
mis vajavad lisarasva ja -kolesterooli (energiaks või ehitusmaterjaliks).
Seoses sellega, et rasva
imendub järjest rohkem, muutub VLDL järjest väiksemaks ning kui see on teatud
suuruseni kahanenud, kutsutakse seda LDL-iks. Kuni selleni, kui LDL imendub mingisse
rakku, mis kolesterooli vajab, jätkab LDL kahanemist ning muutub üha väiksemaks
ja tihedamaks LDL-osakeseks.
Ühtlasi on ilmnenud,
et mida väiksem ja tihedam LDL-osake on, seda lihtsam on sel oksüdeeruda (rääsuda)
ning kinnituda kahjustunud veresooneseinale. Seeläbi võib see kaasa aidata
protsessile, mis tekitab südame-veresoonkonna haigusi (mis sõltuvad ka paljudest
muudest protsessidest).
Huvitav on aga see, et
nende kõige väiksemate ja ohtlikemate LDL osakeste arvu ei suurenda rasva söömine, vaid hoopis suures koguses kiireid
süsivesikuid!
HDL – „hea“ kolesterool
Selle pakendi nimi on
HDL, mis suudab kolesterooli ülejääke kehast kokku korjata ning transportida
need tagasi maksa (niisiis vastupidine funktsioon LDL-ile). Kõrged
HDL-kolesterooli tasemed alandavad statistiliselt vaadatuna tugevasti südamehaigustesse
haigestumise ohtu. On spekuleeritud selle üle, kas see võiks sõltuda sellest,
et HDL on suuteline endaga kaasa võtma rasva ja kolesterooli, mida väikesed
LDL-osakesed on veresoonte seintele ladustanud.
Kaitsva HDL
kolesterooli taset suurendab peamiselt loodusliku rasva söömine, näiteks küllastunud
rasva. Seevastu suures koguses kiireid süsivesikuid alandab tavaliselt HDL-i.
Kuidas küll nii palju eksida võidi?
Kui süsivesikute
söömine annab halvema kolesterooli ja rasva söömine tagab parema
kolesteroolitaseme, siis kuidas küll on võimalik, et viimastel aastakümnetel on
ametlikud soovitused täpselt vastupidised olnud? Selleks on kindlasti palju
põhjuseid, aga kõige olulisemaks põhjuseks on see, et alguses hakati keskenduma
LDL-ile, seda peeti südamehaiguste peamiseks riskifaktoriks.
Teati, et küllastunud
rasv toidus paistis veidike tõstvat LDL-i (vähemasti lühiajaliselt, mõneks
kuuks). Siis tulid statiinid (kolesterooli alandavad rohud) ja tundus, et need
alandasid nii LDL-i kui südamehaigetel ohtu südameinfarkti saada.
Järsku oli väga tulus
soovitada inimestele oma kolesterool kontrolli all hoida, et saaks selle vastu
ravimeid müüa. Nagu öeldud, müüdi ainuüksi 2007. aastal 90 miljardi rootsi
krooni eest Lipitori, mis on maailma kõige tulusam ravim.
Niisiis praegu ollakse
paljude jaoks väga tasuvas olukorras, selle taga on tohutud ressursid, mis
tahavad takistada status quo muutmist.
Küsimus on aga selles,
kas see (ja vanamoodne prestiiž) on põhjuseks, miks endiselt keskendutakse
täielikult LDL-i alandamisele, ohtlikke vererasvade vältimiseks. Uuemad
teadusuuringud näitavad nimelt, et LDL koosneb erineva suurusega osakestest.
Suured „kohevad“ LDL-osakesed ei tundu eriti ohtlikud. Siiski märgatakse neid
LDL-väärtuses kõige rohkem, kuna need on kõige suuremad ja tavaline LDL väärtus
näitab vaid kogust.
Kokkuvõte
Suuri ja häid „kohevaid“ LDL-osakesi ja „head“ HDL-kolesterooli tõstab
söödav küllastunud rasv.Väikseid, tihedaid, ohtlikemaid LDL-osakesi märgatakse kahjuks vähem tavalise LDL-väärtuse juures, kuna need on väiksed. Neid suurendab just süsivesikute söömine.
Ravimifirmadel on
tunduvalt tulusam müüa kalleid rohtusid kõigile, kellel on kõrgem LDL-väärtus,
kui vaid neile, kellel sellest tõendatult kasu oleks. Neid on arvatavasti
tunduvalt vähem kui kõik, kes neid täna saavad.
Iroonia on selles, et
põhjus, miks just nimelt rasv ja küllastunud rasv ohtlikuks tembeldati, on see,
et need suurendavad LDL-i ja üldkolesterooli! Nüüd me teame, et see suurenemine
tuleneb suurtest LDL-osakestest, mis ei ole ohtlikud ja HDL-kolesteroolist, mis
lisaks ka kaitseb.
Kui sellise soovituse
järgi rasvasöömist piirata, asendatakse see rasv tavaliselt kergesti
seeditavate süsivesikutega, et kõhtu täis saada. Need süsivesikud aga
kõrgendavad väikeste ohtlike LDL-osakeste taset, mida tavalise LDL-testi käigus
väga ei märgata. Ühtlasi väheneb suurte ohutute LDL-osakeste arv ning langeb ka
kaitsva HDL-i tase. See kõik võib anda veidi madalama üldkolesterooli ja
madalama LDL-väärtuse analüüsil, aga just sellise jaotusega, mis juhtumisi suurendab südamehaigustesse haigestumise
ohtu!
Niisiis, kui süüa
vähem rasva ja rohkem süsivesikuid, viib see selleni, et hea HDL-kolesterool
alaneb ning ohtlikud triglütseriidid tõusevad. Ülalmainitud triglütseriidid
transporditakse maksast välja oma VLDL-osakestes, mille suurus aja jooksul
kahaneb ja need muutuvad LDL-iks. Nende LDL-osakeste suurus muudkui kahaneb,
kuni need imenduvad. Suurem triglütseriidide tase tähendab, et on oht rohkemate
väikeste, tihedate ja ohtlike LDL-osakeste tekkeks.
Prestiiž ja paradigma-mõtlemine
Tegelikult teatakse ju
päris hästi, kuidas see kõik toimib. Need seosed ei ole kolesterooli-uurijate
hulgas sugugi vastuolulised. Nende teadmiste probleem seisneb aga selles, et
need on risti vastupidi varasemate nõuannetega. Varasemad soovitused olid ju
toituda rasvavaeselt. Paljud meditsiinilised autoriteedid ei taha kindlasti
tunnistada (isegi mitte endale), et nad on kõik need aastad eksinud.
Raha
Ravimifirmad ei soovi
loobuda suurest osast oma hiiglaslikust ravimiturust. Ning suured toiduainete
tootjad ei soovi kaotada oma väga tulusate rasvavaeste toodete müüki.
Tulemuseks on, et need uued teadmised ei ole loomulikult kuigi populaarsed ning
nendele töötatakse vastu igast võimalikust suunast.
Kas kolesterooli söömine on kahjulik?
Tihti on väidetud, et
tuleks vältida liiga suures koguses kolesterooli söömist, näiteks mune.
Munakollane on kõige kolesteroolirikkam toit, mida teatakse – kogu seda
kolesterooli on ilmselt vaja selleks, et ehitada üles kõik rakud tibu jaoks.
Mitte kunagi ei ole suudetud tõestada seda, et vähem söödavat
kolesterooli annab parema tervise. Niisamuti
pole suudetud tõestada, nagu kolesterooli sooles imendumist vähendavad ravimid
(nagu Ezetrol) omaksid mingit positiivset mõju tervisele.
On ilmnenud, et umbes
80% kehas vajaminevast kolesteroolist luuakse keha enda poolt, eelkõige maksas.
Kui süüa vähem kolesterooli, siis tekitab keha seda ise rohkem juurde. Kui süüa
rohkem kolesterooli, tekitab keha seda vähem. Niisiis mängib toidust saadav
kolesterool väikest rolli ning tõenäoliselt ei ole mingit põhjust muretseda
selle pärast, kui palju kolesterooli süüa.
Niisiis: söö nii palju
mune, kui tahad. Kõik viitab sellele, et see on vaid toitev ja kasulik.
Kuidas tõlgendada kolesterooliväärtusi?Kui oled terve, siis tavaliselt ei ole põhjust oma kolesterooli kontrollida, kui siis vaid uudishimust. See lõpeb kahjuks tihti sellega, et sulle tehakse ettepanek hakata võtma ravimit, millel puudub teaduslikult tõendatud kasu, kuid on palju kõrvalnähtusid.
Erinevad kolesterooliväärtused
·
Üldkolesterool – enamus juhtudel on üldkolesterool üksi
suhteliselt halb riski mõõtja. Tihti soovitatakse, et see väärtus oleks alla
5,0 – mis tegelikult kehtib vaid juba südamehaigusega inimestele. Muidu
tervetele inimestele ei ole see sobiv tase ravi alustamiseks – 70% rootslastel,
kes on 30-50 aastased, on see väärtus kõrgem ning 90-95% üle 50-aastastest see
väärtus kõrgem. Raskesti tõlgendatav ja
piiratud väärtus, kui ülejäänud kolesteroolinäitusid pole arvesse võetud.
·
Triglütseriidid. Madal väärtus on hea. Kõrged väärtused
tulenevad tavaliselt suurest süsivesikute söömisest. ˃1,7 on halb, see on märk metaboolsest sündroomist ja sellega
kaasneb suurenenud oht südamehaigusteks. Enamusel LCHF-toitumise järgijatel on
see väärtus väga madal. Madal on hea.
Peab olema vähemalt alla umbes 1,7.
·
HDL – kõrge väärtus on hea, loomulik rasv suurendab HDL-i. Madalad väärtused
annavad suurenenud ohu südamehaigusteks ning suur süsivesikute tarbimine
alandab HDL-i. Alla 1,0 (meestel) või 1,3 (naistel) on halb ning ka see on metaboolse sündroomi märgiks. Enamusel
LCHF-toitumise järgijatel on kõrged väärtused. Kõrge on hea. Peab olema vähemalt üle 1,0 (meestel) või 1,3 (naistel).
·
LDL – Tihti soovitatakse, et see väärtus oleks alla 3,0. Siiski on selle
väärtuse tõlgendamine keerukas, sest nagu me rääkisime, koosneb LDL erineva
suurusega osakestest ning ohtlikud on vaid väikesed LDL-osakesed. Madal
triglütseriidide tase (ja kõrge HDL) viitavad sellele, et enamus LDL-osakestest
on paremad suured osakesed – siis võib olla ka tunduvalt kõrgem LDL ilma
suurenenud ohuta. Seevastu kõrge triglütseriidide väärtus (ja madal HDL)
viitavad sellele, et on rohkem väikseid ja ohtlikke LDL-osakesi. Üldiselt
tundub nii, et LDL-väärtusi ülehinnatakse analüütilis-tehnilistel põhjustel
siis, kui triglütseriidid on alla 1,1* (mis on süsivesikuvaese toitumise juures
väga tavaline). Raskesti tõlgendatav ja
piiratud väärtus, kui arvesse pole võetud ülejäänud kolesterooliteste.
·
Üldkolesterool/HDL suhe. Madal on hea, soovitatavalt alla 6. Kui
soovitakse vaid üht lihtsat mõõtu oma kolesteroolianalüüsist südamehaiguste ohu
väljalugemiseks, siis see suhe on parim. See ütleb palju rohkem kui
üldkolesterool, LDL ja isegi rohkem kui triglütseriidid. See on ka parem kui
LDL/HDL suhe, mida samuti mõnikord kasutatakse. LCHF-toitumise järgimine annab siinkohal
tihti väga hea väärtuse. See on kõige
kindlam riski hindamise vahend. Madal on hea. Peab olema vähemalt alla 6, aga
soovitatavalt alla 5 ja veelgi parem, kui alla 4.
Lihtne riskianalüüsKolesterooliväärtuste tõlgendamine on keeruline ning kui vaadata ainult üldkolesterooli või LDL-i, siis tekib oht tarbetute ravimite võtmiseks. Mida omakorda ravimitööstus innukalt meile peale surub.
Kui suur osa
kolesteroolist on „hea“ HDL, võib inimese kolesteroolitase olla tunduvalt
kõrgem, ilma mingi statistilise riski suurenemiseta.
Siin on üks lihtsam ja
parem reegel inimestele, kellel EI ole juba südamehaigust:
1. Jaga
oma üldkolesterool oma HDL-väärtusega. Kui su üldkolesterool on 8,0 ja HDL 2,0, siis saad tulemuseks 4,0.
2. Kui tulemus on alla 5: võid olla rahulik:
sinu kolesterool on hea.
3. Kui väärtus on kõrgem: eriti kui väärtus on
üle 6, on põhjust mõelda oma elustiili muutmisele. Siis võib analüüsi uuesti
teha, umbes poole aasta pärast. Kui see pikas perspektiivis ei parane, võib
erandjuhtudel kaaluda ravimite kasutamist.
Kui sul on juba diagnoositud südamehaigus (stenokardia, südameinfarkt),
siis peaks püüdlema veelgi paremate väärtuste poole. Sellisel juhul võivad
kolesterooli alandavad ravimid olla motiveeritud. Konsulteeri oma arstiga.
*Miks LDL väärtust ei saa
tõsiselt võtta? Teen tõlke siit: http://forum.kostdoktorn.se/topic/3418-varf%C3%B6r-man-alldrig-skall-bry-sig-om-ldl/
"Põhjuseks on see, et LDL väärtus arvutatakse välja ühe
valemi abil ning kui üks kolesteroolianalüüsi väärtustest muutub, muutub ka
LDL, vahel halvemuse poole.
Valemi nimi Friedewaldi valem, mis on järgmine
(Üld)-(HDL)-(0,45 x triglütseriidid)
Ja nüüd võtame ühe suvalise väärtuse, Üld= 6,2, HDL =
1,5 ja triglütseriidid = 1!
Arvutuseks tuleb siis 6,2-1,5-0,45=LDL=4,25
Nüüd hakkad LCHF-i järgi toituma ja triglütseriidid alanevad,
aga muud näidud jäävad samaks.
Üld=6,2, HDL=1,5 ja triglütseriidid alanesid ütleme kuni
0,7!
Järsku saad tulemuseks 6,2-1,5-0,315 = LDL = 4,385.. ja..
LDL tõuseb rasvarikka dieediga!
Kuigi see nii ei ole, sest see on ju võimatu, kuna
üldkolesterool ja HDL on jäänud samaks. Sinul ei ole viga midagi, viga on valemis!
Niisiis, tavalise kolesteroolitesti puhul kasuta ikka
riskifaktori näitajana Üld/HDL!
Ja see peab olema 6 või madalam, soovitatavalt 5 või
madalam, eriti hea, kui see on 4 või madalam!
Siin on ühtlasi ka üks Friedewaldi valemi kalkulaator,
kus saate seda proovida: http://homepages.slingshot.co.nz/~geoff36/LDL_mmol.htm
(kasutage koma asemel punkti)
***
Ühtlasi lisan pika teema lõppu veel paar filmilinki, need on inglise keeles.
Need on siis möödunud ja ülemöödunud nädalal Austraalias
eetris olnud kaheosaline telesaade kolesteroolist ja kolesterooli alandavatest
ravimitest ehk siis sellest, et neid ravimeid ei ole kindlasti nii palju vaja välja
kirjutada, kui seda tegelikult tehakse. Selle teise osa linastumise eel
tahtis Austraalia südameliit selle näitamise ära keelata, aga vaba maa ja saade
oli ikkagi eetris, koos väikse diskleimeriga, et pidage oma ravimite osas
nõu oma arstiga.
Esimene osa siin: http://www.youtube.com/watch?v=rDVf-00w5gk
Teine osa siin: http://www.youtube.com/watch?v=wAKaM330xzg
http://www.aamuposti.fi/blogit/kello-viiden-kahvi/100624-yksi-annos-kolesterolia-kiitos soomekeelne artikkel.
VastaKustutaHea soovitus sealt:
"Et mitte stressata, kolige Norrasse, kus kolesterooli ülemine piir on 6.9 mmol/l. Shveitsis saab ka rahus olla, seal riigis on maailma kõrgeimad kolesteroolinäitajad, samas südame- ja veresoonkonna haigusi pole. Võrdluseks Austraalia aborigeenid, kellel on madalaim kolesterool, südamehaigustesse suremus aga maailma kõrgemaid."