Enne 1950-ndaid
aastaid kasutati kookosrasva palju, seda peeti kasulikuks ning see oli teatud
riikides majapidamistes väga tavaline rasv. Kuna aga kookosrasv sisaldab suurel
hulgal küllastunud rasva, siis suure ülemaailmse rasvahirmu levikuga hakati uskuma,
nagu see suurendaks südamehaigustesse haigestumist.
Nüüd on kookosrasv
teinud läbi uuestisünni. Teadlased on selle alles äsja põlatud rasva kohta
leidnud palju positiivseid omadusi inimeste jaoks, kes soovivad kaalu kaotada,
kellel on kõrge vererõhk või kõhuprobleemid.
Siinkohal räägime
me siis rafineerimata kookosõlist, Virgin/Extra
Virgin Coconut Oil, mida müüakse ökopoodides ja tavapoodide
terviselettides. Kindlasti ei ole midagi tervislikku rafineeritud kookosõlis,
mida müüakse toidupoodide külmlettides hõbepaberis. Praktilise poole pealt ütlen veel ära, et kõige soodsam on Selveri terviseriiulis müüdav valge plastikpurgi sees olev kookosrasv (500 ml hind ca 10 eur, kõige mõnusama kookosemaitsega aga nt Solarise toidupoes ja Eliksiir ökopoes müüdav Cocovi kookosrasv, 500 ml hind ca 13-14 eur). Lisaks müüakse osades poodides ka sellist kookosrasva, kust on spetsiifiline kookosemaitse eraldatud - neile, kellele see maitse ei meeldi.
Mis siis on
kookosõli plussid? Tõlgin punkte erinevatest allikatest.
·
Kookosrasv
kiirendab ainevahetust ning on seetõttu kasulik kaalulangusele. Kookosrasv
sisaldab just selliseid rasvhappeid, mida meie keha vajab. Kookosrasv on
kasulik inimestele, kellel on kilpnäärmest tingitud aeglane ainevahetus. Kuna
kookosrasvast saadav energia seedub ruttu ning keha pigem põletab kui talletab
seda, on see hea rasv, mida kaalulangetamise juures kasutada. Kookosrasv annab
ka kiiresti ja pikka aega kestva küllastustunde.
·
Tavalised
rafineeritud taimeõlid on tihti ebastabiilsed ja oksüdeeruvad (rääsuvad)
kiiresti. Aga see ei käi kookosrasva kohta, mis talub kõrgeid temperatuure
(kuni 178˚C) ning sobib seetõttu toiduvalmistamiseks paremini kui muud rasvad.
Kuna kookosrasv sisaldab palju küllastunud rasvhappeid, säilib see hästi ka
soojemates tingimustes. Seda võib hoida toatemperatuuril, kuna selle rasvhapped
ei reageeri õhuga. Alates 25-28˚C õhutemperatuurist muutub kookosrasv vedelaks
ning sel juhul võib seda ka kookosõliks nimetada, kuigi tegelikult kookosrasv = kookosõli, olgu see siis
tahke või vedel.
·
Kaprüülhappel,
mida kookosrasv sisaldab, on ph-d reguleeriv toime. See loob soodsa keskkonna
soolebakteritele, eriti piimhappebakteritele, mis aitavad hoida head
soolestikufloorat. Inimesed, kes kannatavad soolehädade ja candida (seene)
käes, saavad abi kookosrasvast, kuna see sisaldab baktereid hävitavaid aineid,
mis võitlevad kehas elutsevatele parasiitidele vastu.
·
On ka
leitud, et kookosrasva sisaldav dieet toetab omega 3 ja omega 6 vahelise
tasakaalu paranemist, mille poole tasuks püüelda, kui soovitakse pikaajalist
head tervist.
·
Mitmed
uuringud loodusrahvaste kohta, kes kasutavad toiduvalmistamisel kookosrasva,
näitavad, et kookosrasval põhinev dieet ei põhjusta kuidagi selliste läänemaailma
heaoluhaiguste/metaboolse sündroomi teket, nagu kõrge vererõhk, südamehaigused
ja kõrge kolesterool. Lisaks sisaldab looduslik kookosrasv kaprüülhapet ja
lauriinhapet, mis on viirusi ja baktereid hävitava toimega.
·
Kookosrasv
tasakaalustab kolesteroolitaset, suurendab hea kolesterooli (HDL) taset, mis paljudel
läänemaailma rasvahirmus ja süsivesikute liigtarbimises käes kannatanud
inimestel liiga madal kipub olema.
· Kookosrasvas
sisalduvad keskmise pikkusega rasvhapped moodustavad vähemalt 50%
rakumembraanidest, mis annab meie rakkudele tugevust ja jõudu. Kookosrasva võib
kasutada otse nahal, et ennetada kortsukesi ning nahka hooldada. Keskmise
pikkusega rasvhapped tagavad ka selle, et kaltsium imendub kehas paremini.
· Kookosrasv
sisaldab palju lauriinhapet, mis on
antibakteriaalse ja seenevastase toimega ning tõstab seega keha immunsust, kaitseb
magu ja soolestikku kahjulike mikroorganismide eest ning kaitseb maksa mürkide
eest. Lauriinhape on aine, mida leidub ka inimese rinnapiimas, see kaitseb imikuid
nakkuste eest. Mitte ühelgi toitainel peale rinnapiima ei ole nii kõrget
lauriinhappe sisaldust kui kookosrasval.
· Lauriinhape on üheks kookosrasva võtmekomponendiks.
Lauriinhape on peamiseks kookosrasva tervislikkuse põhjuseks. Lauriinhape
muudetakse sooles momolauriiniks, mis kaitseb selliste viiruste ja bakterite
eest nagu näiteks herpes simplex, tsütomegaloviirus (CMV), gripp, leetrid, listeeria,
stafülokokid ja streptokokid. Monolauriinil on ka võime lahustada hiv-viiruste
pinnaproteiini ning takistab seeläbi viiruse kujunemist. Selle rolli AIDSi
ravimisel uuritakse hetkel mitmes kohas maailmas. Lisaks on monolauriinil võime
mikroobidega võidelda, lahustades nende rasvamembraani.
· Nagu
öeldud, on kookosrasvas sisalduvat lauriinhapet
veel ainult rinnapiimas, milles see on eluliselt oluline koostisosa.
Lauriinhape on eluks vajalik toitaine nii imikutele kui täiskasvanutele.
Enneaegselt sündinud lapsed, kelle seedesüsteem ei ole veel täielikult välja
arenenud, suudavad lauriinhapet suhteliselt hästi seedida. Muud rasvad läbivad
nende seedesüsteemi seevastu seedimata kujul.
· Kookosrasv
annab kiiret energiat ja soodustab keha oma paranemisvõimet. See on oluline
näiteks patsientidele, kes kasutavad kõiki oma keha ressursse selleks, et
võidelda tõsiste haigustega. Tervise-eelised, mis on keskmise pikkusega
rasvhapetel võrreldes pikkadega, tulenevad keha seedesüsteemist. Keskmise
pikkusega rasvhapped imenduvad otse värativeenist ning kust need maksa
juhitakse ja kus see kohe kehale kättesaadavaks saab. Keskmise pikkusega
rasvhapete molekulid on väiksemad kui pikkade rasvhapete molekulid ning vajavad
seetõttu lõhustumiseks vähem ensüüme. Keskmise pikkusega rasvhapped
lõhustatakse koheselt sülje ensüümide ja maohappe poolt, mistõttu pankreasel on
vähem tööd. See on väga suure tähtsusega inimestele, kes kannatavad seede- ja
ainevahetusprobleemide all. Inimesed, kellel on probleeme rasva ja
rasvlahustuvate vitamiinide seedimisega, saavad palju abi keskmise pikkusega
rasvhapetest. Need on ka olulised inimeste jaoks, kellel on Chroni tõbi (krooniline soolestiku
põletik), pankreatiit (rasvade
ainevahetuse häire), külomikronide
puudus (lipoproteeinide vorm, mis lümfi kaudu verre jõuavad), rasvade transpordi häire. Keskmise
pikkusega rasvhapetel, mida sisaldub kookosrasvas, on ka võime hävitada baktereid,
mis põhjustavad kopsupõletikku, kuseteede põletikku, ajukelmepõletikku.
· Kookosrasv
vähendab ja teatud juhtudel isegi elimineerib suhkrusõltuvuse. Kookosrasv
parandab rasvlahustuvate vitamiinide, mineraalide ja amiinohapete imendumist
ning vähendab ka meie E-vitamiini vajadust.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.