1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

reede, 15. november 2013

Patupäevad


Täna räägiks lähemalt patustamistest. Kui ma veel punkte/kaloreid lugesin, kõvasti rasva tarbimist piirasin ja kui minu nägemus tervislikust toidust oli umbes selline: hommikuks puder või täisteravõileivad light-margariini ja lahja singiga, lõunaks mingit kanafileega salatit terakukliga ja õhtuks pruuni riisi mingi lahja liha ja köögiviljahunnikuga ning vahepaladeks kõvasti puuvilju, siis kogu sellele päevad läbi kestvale pidevale iga paari tunni tagant söömisele vaatamata, oli mul kogu aeg nälg ja seetõttu esines ka palju patustamisi. Suurema motivatsiooniga perioodidel korra nädalas, vähema motivatsiooniga aegadel tihedamini. Aga kohe kindlasti kuulus sellise low fat high carb dieedi juurde vähemalt kord nädalas patustamist, et suure nälja tingimustes vähemalt ellu jääda. Ja siis koosnesid need patupäevad ikka ohtrast magusast – kommid, jäätis, küpsised ja šokolaad, väga suurtes kogustes. Kuni lõpuks saigi nendest suhkrustest patupäevadest argipäev ja ka puder ja kanafilee jäid söömata, iga päev oli kommipäev.

Nüüd LCHF-iga sellist nälga loomulikult ei ole, mida oleks tarvis iganädalase suure hunniku süsivesikutega kustutada. See ei tähenda aga loomulikult seda, nagu mul kogu selle 10 kuu jooksul, mil ma LCHF-i olen teinud, poleks ühtegi süsivesikutest pakatavat kommipäeva olnud. On küll ette tulnud, aga ikka ülimalt harva. Nii umbes kord kahe kuu jooksul olen omale lubanud kõike, mis pähe tuleb – ka komme, burgereid, jäätist. Peab aga ütlema seda, et need asjad ei maitse enam nii, nagu vanasti. Kui mul 33 kg raskemana ei olnud mingi probleem süüa ära järjest kaks suurt bounty šokolaadi, siis nüüd LCHF-i aegadel on raskusi ühe pisikese ampsugi allasaamisega – maitsemeel on muutunud ja vanasti mõnusalt magusad asjad tunduvad nüüd vastikult lääged. Tänase seisuga oli mul viimati üks selline süsikapäev 6 nädalat tagasi ja praeguseks hetkeks ei ole mul veel sellist tunnet tulnud, et võiks jälle kommipäeva teha – kuigi aega on ju möödunud piisavalt. Lihtsalt tõesti – igapäevased toidud on niivõrd maitsvad, et mingid suhkrused ja jahused asjad ei isuta kohe üldse.

Samas tahaksin siiski öelda, et olgugi, et LCHF on toitumisstiil, kus kaloreid ei pea lugema ega koguseid kaaluma, on ka LCHF-i raames väga võimalik üle süüa. Alustades ja suure ülekaalu korral kindlasti mitte – oma esimesed 20 kilo kaotasin ma ikka tohutuid koguseid süsivesikuvaest toitu süües. Umbes nii, et enne õhtusöögi valmistamist kõigepealt 4 täidetud muna, siis vaaritasin ohtrast lihast ja rasvasest kastmest koosneva õhtusöögi ja muudkui sõin – ning kaal langes. Kaalu langedes hakkasid märkamatult ka minu toidukogused vähenema – kui alguses sõin hommikusöögiks üksi terve paki peekonit ja paar praemuna sinna kõrvale, siis praeguseks hetkeks suudan süüa vaid paar viilu peekonit ja paar muna. Samas siiski kõikide LCHF-toitudega ei tunne inimene oma piiri nii kergesti. Ma ei suudaks vist kunagi mune ja peekonit üleliia süüa, samas ei ole mul mingi probleem vitsutada ohtralt pähklivõid, juustu, soolamandleid jms. Kõik need asjad on ju LCHF ja lubatud kraam, nii et koguseid ei ole justkui vaja järgida. Siiski peab ütlema, et vähemalt minul on küll võimalik neid oma lemmikuid lchf-sööke lõputult süüa. Aga iga päev ma omale seda loomulikult ei luba – muidu ma ei võtaks ju kaalust üldse enam alla ja ilmselt lõpuks muutuks see ka tüütuks. Samas praegu olen teinud niimoodi, et nädalavahetustel luban omale rohkem – seda ma ei nimetaks päris patustamiseks, aga sööngi siis kohe mõnuga pähklivõid, juustu, mandlijahust küpsetatud asju jms ning nädala sees harrastan rõõmsalt oma ranget lchf-i. Eks kaal langeb seetõttu mul praegu ka üsna aeglaselt, aga võtsin juba kohe LCHF-iga alustades seisukoha, et mingit aja peale kaalulangetamist ma harrastama ei hakka. Mul on aega küll oma viimased 11 kilokest veel kaotada ning ma ei kavatse oma väikestest nädalalõpu preemiatest seetõttu loobuda.  Näiteks eile oli mul range LCHF-i päev ja sõin siis hommikuks ühe portsjoni kodujuustu pätsikesi ohtra juustuga ning kõrvale kohv kakaovõi, taluvõi ja kookosrasvaga. Õhtuks jõin ühe lagritsatee kookosrasva ja kakaovõiga ning sõin ühe taldrikutäie tacovormi. Täna on reede ja luban omale rohkem – hommikusöök oli küll sama, mis eile, lihtsalt kohv koosnes kohvist, vahukoorest ja kakaovõist, juurde kodujuustu pätsikesed ohtra juustuga. Õhtuks söön rostbiifi bearnaise kastme ja spargliga ja pärast maiustan pisikese purgitäie pähklivõiga ja juurde veel üks väiksem 80% tume šokolaad. Mis on elul viga :)

 

3 kommentaari:

  1. Nii huvi pärast: kui palju pähklivõid korraga ära sööd? Pisike purk võib olla nii 50, 100 või ka 200 grammi, olenevalt inimesest :) Kas mõnikord huvi pärast kalorid ka kuskil kokku löönud olen, et palju tavapäeval ja nädalavahetuse päeval sööd? Oleks põnev teada.
    Kui mina mõnel nädalavahetusel (eriti vanematekodus) suuremates kogustes LCHF toitu nautinud olen (sh siis ka pähkleid, seemneid, liha), siis olen ka juurde võtnud... Aga samas täpselt ei saa öelda, et nüüd millest need mõnisada grammi tulid, võib-olla oli ka lihtsalt vesi kehas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See minu tavaline "väike" pähklivõi purk on vist 170 g. Ükskord lugesin huvi pärast oma nn suurema söömisega lchf-päeval kcal kokku, tuli kuskil 3600. Tavapäevadel, kui olen juhtunud lugema, jääb kuskil 1550-1700 kcal kanti. Kui 5-6 päeva nädalas on rangemad ja üks suures koguses lchf-sööki, siis mul õnneks kaal ikka langeb, kuigi mitte väga kiiresti :)

      Kustuta
  2. Ma arvan, et seda viimast 11 kilo sul nüüd küll maha vaja võtta pole. Kui vaadata pilti. Siis oleks vist isegi veidi juurde vaja.

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.