1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 10. november 2013

Ketoos


Täna räägin lähemalt ketoosist. Tõlgin rootsi keelest mitmeid erinevaid lõike erinevatelt autoritelt, algallika viide iga lõigu järel.

***

Ketoos on keha loomulik seisund. Kui toitutakse LCHF-põhimõtete järgi ning piiratakse süsivesikute söömist, peab keha end ümber programmeerima seniselt peamiselt energiaallikalt süsivesikute (glükoosi) näol rasva energiaks kasutamisele. Seda kutsutaksegi ketoosiks.
Selleks, et keha ketoosiseisundisse läheks, on vaja piirata päevast süsivesikute tarbimist kuni 20-40 grammini. Sel juhul ei saa keha piisavalt glükoosi selleks, et töös hoida neid organeid, mis oma toimimiseks glükoosi vajavad (näiteks aju).

Ketoos tähendab, et maks toodab ketoone rasvast ja kui keha on end ümber programmeerinud, siis toimivad ketokehad glükoosi aseainena. Keha ümber programmeerimise ajal võib erineda erinevaid üleminekuvaevusi.
http://www.alltomlchf.se/halsa/ketos/

Ketoos on selline keha seisund, mis toob endaga kaasa ülimalt suure rasvapõletuse. Isegi aju töötab siis rasvakütusel, ketoonide kaudu. Ketoonid on veres olevad energiamolekulid (nagu veresuhkur), mida toodetakse maksas rasvast ning millest saab ajule kütus.
Selleks, et kehas ketoonide tootmine käima saada, peab hormooni insuliin tase veres olema madal. Mida madalam insuliin, seda tugevam ketoos. Kui oled ketoosis, siis saad oma süsivesikuvaesest toitumisest maksimaalse mõju.

Siiski on paljudel inimestel nii, et nad usuvad endid söövat väga ranget lchf-i, aga üllatuvad, kui mõõdavad oma ketoone veres (veresuhkrumõõtja või ketostixide abil).

Sellisel juhul ei ole nipiks mitte ainult ilmselgeid suuremaid süsivesikuteallikaid vältida (nagu kommid, leib, pasta, riis, kartul), vaid ettevaatlik tasub olla ka valgukogusega. Kui süüakse väga suurtes kogustes liha, muna jms, siis muundatakse üleliigne valk kehas glükoosiks. Niisiis võib ka suuremas koguses valku sinu insuliini veidike tõsta. Sel juhul ei jõua sa kunagi optimaalsesse ketoosi.
Saladuseks on süüa omal kõht täis veel rohkemast rasvast. Kui näiteks lisad oma lihatükile rohkem maitsevõid, siis võib-olla ei olegi sul tarvis teist lihatükki võtta, saad omal kõhu täis juba esimesest.

Paljud kasutavad omal kõhu rasvast täis saamiseks ka nippi juua rasvakohvi (Magic Bullet Coffee või MBC). Kohvi sisse läheb suur supilusikatäis võid ja samapalju kookosrasva, mis vahustatakse saumiksri või blenderi abil.
Süües rohkem rasva, on sinu kõht paremini täis. Seetõttu sööd vähem valku ja veel vähem süsivesikuid. Sinu insuliin langeb põhja ning sul õnnestub jõuda optimaalsesse ketoosi. Niimoodi saadakse paljudest pikaldastest kaaluseisakutest üle.


 
·        Ketoos ei ole keha jaoks kahjulik seisund.
·        Kui veres on palju ketoone, suureneb heaolutunne, depressioon väheneb ja tekib eufooriatunne.
·        Suur ketoonide hulk veres vähendab näljatunnet.
·        Suur ketoonide hulk veres suurendab kontsentratsioonivõimet.
·        Ketoonide tootmiseks on vaja rasva. Seetõttu suureneb rasvapõletus nendel aegadel, kui suureneb ketoonide vajadus. Mis on kaalulangetuseks suurepärane.
http://www.annahallen.se/funderingar-over-ketoner-och-ketos

Potentsiaalselt eluohtlik seisund on ketoatsidoos, mitte ketoos. Ketoatsidoos tekib äärmusliku insuliinipuuduse korral 1. tüüpi diabeetikul (nooruse diabeet, mille juures kõhunääre ei tooda üldse insuliini). Selline insuliinipuudus tekitab väga kõrge veresuhkrutaseme, millest kehal midagi kasu ei ole. Energiapuuduse tõttu muutub veri happeliseks ja sellest ka nimi –atsidoos.

Ketoatsidoosi ei esine 2. tüüpi diabeetikutel (mis on kõige tavalisem diabeedi liik). Seda ei esine samuti inimestel, kellel ei olegi diabeeti.

Ketoos  on hoopis midagi muud. Ketoos on siis, kui keha ei saa piisavalt suhkrut, et oma suhkust sõltuvaid organeid (eelkõige aju) töös hoida. Siis toodetakse selle asemel rasvast ketokehi, millel aju peale lühemat üleminekuperioodi saab töötada. Üleminekuperioodil võib tunda väsimust, pearinglust, ärrituvust jne – see on ajal, mil toimub ketoosi minek.

Ketoos ei ole ohtlik. Keha on miljoneid aastaid kohandunud lühematele näljaperioodidele ja pikematele perioodidele ilma süsivesikuteta. Oleks ju rumal arvata, nagu kiviaja inimene oleks kohe paugupealt seetõttu otsad andnud, et ta mõned päevad suhkruvett ei saanud? Hoolimata sellest, et tal oli varuks sadade tuhandete kalorite eest oma keharasva? Ja terve tapetud mammut? Õnneks keha niimoodi ei toimi.

Põhjus, miks osad inimesed ketoosi  ohtlikuks peavad, on see, et nad ajavad selle ketoatsidoosiga segi, mis on midagi hoopis muud.

Ketoosis ollakse senikaua, kuni ei saada piisavalt süsivesikuid, et aju jm organid saaksid nendel töötada. Siis ollakse peaaegu täielikult rasvakütusel. Loomulikult põletatakse rasva ka siis, kui ketoosis ei olda, kuid siis tuleb suur osa energiast süsivesikutest. Selleks, et kaalus alla võtta, ei pea pidevalt olema ketoosis. Ketoos on vaid märk sellest, et oled viimastel päevadel piisavalt rangelt süsivesikute söömist piiranud. Seetõttu ei ole vaja muretseda, kui vahel ketoosist välja tuled.

Kokkuvõttes võib öelda, et ketoos on ohutu (mõnede jaoks võib-olla kergelt ebameeldiv) märk sellest, et oled söönud viimastel päevadel väga vähe süsivesikuid. Kui keegi ütleb, et ketoos on eluohtlik, siis on ta selle lihtsalt ketoatsidoosiga segamini ajanud ning ei tea tegelikult, millest ta räägib :)

http://kolhydrater.ifokus.se/articles/4d717735b9cb462239087b42-fraga-doktorn-om-ketos

Ketoos on loomulik seisund inimese jaoks, kellel ei ole külmkappi ega sahvrit. Ega ka mitte toidupoodi ega kioskit nurga taga.

Oled võib-olla kuulnud väljendit ketoos või ketoonid (ketokehad). Ketoos on seisund, mis tekib, kui keha ja aju ei saa suhkrut, vaid on sunnitud rasvast elama. Tihti esineb see väljend koos väidetega, et ketoos on ebasoovitav seisund või et ketokehad on puudulik tagavarakütus, mida keha kasutab üksnes häda korral.

See kõik ei ole tõsi. Selle on kirjutanud inimesed, kes ise ei ole proovinud ketoonidele kohandumist ja kes ei tea, kuidas rasvakütusel elamisele kohandunud keha toimib. Paljud sellistest teadmatuses elavatest inimestest on arstid ja osadel neist on isegi professoritiitel.

Ketoos on soovitav seisund, osalt seepärast, et see aitab meil kaalust alla võtta, osalt seepärast, et see toetab meie meeli ning muudab meid efektiivsemaks. Hind, mis me selle eest maksame, on suuremal või vähemal määral ebamugavustunnet üleminekul rasval põhinevale ainevahetusele.

(Sten Sture Skaldeman)

Ketoos tekib siis, kui süsivesikute tarbimine on madal. Põhimõtteliselt võib see juhtuda kahes olukorras:

1.      Näljaketoos: 3-5 mmol/L ketoone veres. Kui sa mitte midagi ei söö, tõuseb ketoonide väärtus ligi 5 mmol/L, see tähendab siis, kui sa lihtsalt ei söö piisavalt kaloreid. Selline seisund tekib terve hulga supi-, siirupi- ja pulbridieetide juures.

2.      Dieetketoos 1,5-3 mmol/l tekib vähese süsivesikute ja mõõduka valgu tarbimise juures, mille juures saadav energiakogus on samaks jäänud.

Neid kaht seisundit on lihtne omavahel segi ajada, ja tihti seda meedias ka tehakse, kui öeldakse, et ketoos on ohtlik. Dieetketoos ja näljaketoos mõjutavad nimelt keha ainevahetust väga erinevalt. Näljaketoos toob kaasa ainevahetuse aeglustumise. Dieetketoosi puhul võib ainevahetuse aeglustumist vältida või isegi ainevahetust kiirendada.

Tegelikult on ketoos keha normaalne seisund, aga tänapäeva inimesel tekib see vaid siis, kui ta teadlikult väldib suuremas koguses süsivesikuid, mis teda ümbritsevad. Kõik võiksid ketoosi poole püüelda.

Ketoatsidoos seevastu on haiglane seisund ravimata 1. tüüpi diabeetikul, kaugelearenenud haigusega 2. tüüpi diabeetikutel või inimesel, kellel on pikaajalised alkoholiprobleemid. Sellistel gruppidel on ketoonide arv 5-10 korda nii suur, kui tervel inimesel. See on eluohtlik seisund.

http://peoplestraining.com/2013/06/28/blanda-inte-ihop-ketos-med-ketoacidos/

 


 

 

 

5 kommentaari:

  1. Tere! Mõõtsin ketoonide tasemeks 3,8. Teie toodud info järgi on seda palju. Aga ma ei tee midagi valesti omaarust - soovkaal on 50 (olen lühike), söön ca 50 g valku, 100g rasva ja 15 grammi süsikaid (alla 10 grammi net). Ca 1200 kalorit. Veresuhkur 4.1. Miks siis see "näljaketoos" tuleb? Mõõtsin suht vahetult pärast söömist, enne seda olin 5 h söömata - ehk sellepärast (et ei jõudnud veel imenduda)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peale rasvase toidu ehk LCHF söömist ongi ketoonide tase kõrgem. Proovige mõõta hommikul enne söömist. Kui ikka hommikul ka nii kõrge, siis see võib olla märk selle kohta, et sööte üldse liiga vähe. See puhtalt minu arvamus, mul ei ole meditsiinilist kompetentsi midagi kindlat väita küll. Kui ketogeenne toitumine huvi pakkub, siis soovitan Diet Doctori lehte uurida, amazonist leiab ka põhjaliku raamatu The Art And Science Of Low Carbohydrate Living.

      Kustuta
  2. Sattusin kogemata selle artikli peale ja leidsin kohe endale kasulikku teadmist. Møtlesin koguaeg, et mida ma valesti teen (koguaeg ketoos våga madal 0,2 keskpåeval), siis siit sain teada, et mul køva valgu ylekyllus. Kaal kyll langeb vaikselt, umbes 200g påevas. Peekon mul kahjuks hakkab suht vastu, ei taha seda tihti. Asendus on mul kookoskreem ja kookosrasv virgin. Suur, suur tånu Sulle Kadi, et selle tølketøø ette oled vøtnud!!! Edu køigile "ketoositajatele"!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan mõõta hommikul kohe peale ärkamist, siis kõige objektiivsem näit. Edu!

      Kustuta
    2. Aitåh! Seda kindlasti, sain alles tåna løunaks vere keto møøtja kåtte, homme hommikul katsetan uuesti! Varem kasutasin Ketostixe, juba arvasin, et need praagid :D

      Kustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.