1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 6. oktoober 2013

LCHF toitumine ja mina

Olen juba pikemat aega kavatsenud hakata kirjutama blogi LCHF toitumise kohta. Siin saab siis olema nii teooriat kui praktikat: teooriat selle toitumise tagamaade kohta ja praktikat selles mõttes, et mida siis ikkagi süüa ja kuidas neid toite valmistada.

Ise olen selle toitumisega väga lähedalt seotud olnud viimased üheksa kuud. Lisaks paranenud enesetundele ja tohutult suurenenud energiahulgale olen praeguseks hetkeks veidi üle 29 kilo alla võtnud. Minu blogi mõte ongi selles, et tutvustada seda lihtsat ja tervislikku kaalulangetamise ja tervise parandamise viisi eesti keeles. Kahjuks ei ole eesti keeles selle toitumise kohta just väga palju lugeda. Ise ma mõtlen ju kogu aeg, et oh, oleks ma vaid LCHF-i varem avastanud! Seega mul oleks hea meel, kui suudaksin kasvõi mõne inimese silmad selle koha pealt avada, kui lihtne on ikkagi LCHF-i abil tervislik kehakaal saavutada ja seda hoida – see, mida ma oleksin soovinud ise palju varem teada saada.  
Siin on minu enne-pildid ja praegune pilt. Enne-piltide ja praeguse pildi kaaluvahe siis täpselt 29 kg.  

 
Nüüd on plaanis veel umbes 15 kg alla võtta.

Mis siis ikkagi on LCHF toitumine? Otseselt öeldes on see Low Carb High Fat toitumine ehk siis süüakse väga vähe süsivesikuid (minimeeritakse suhkru, jahu, kartuli, makaroni, riisi, leiva, saia, puuviljade ja muu magusa söömine) ja süüakse palju rasva (ärajäetud süsivesikud asendatakse siis eelkõige just loomse ja küllastunud rasvaga). Valgu osakaal jääb samaks, ehk umbes 15% kogu söögist. Toimib see toitumine niimoodi, et kui süüa vähe süsivesikuid, siis on insuliini tase kehas madal ja see omakorda tagab söögiisu vähenemise ning hakkad hoopis oma rasva põletama. Sööd, kui kõht on tühi ja lõpetad, kui kõht on täis. Minu puhul täiesti üllatav asi – ma tunnengi, millal mul kõht täis on, kui söön rasvaseid toite ja väldin suhkruid. Seega jääb ära igasugune toitude kaalumine, portsjonikontroll, punktide arvestamine ja muud säärased nüristavad tegevused. Kaalulangetamine LCHF toitumise abil on stressivaba, ilma tühja kõhu tundeta ja ülimaitsvaid sööke nautides.

Paljude jaoks tekitab kindlasti küsimusi see suur küllastunud rasva söömine. Et kas see tervisele kahjulik siis ei ole? Igalt poolt võib ju lugeda, et rasv on hirmus kahjulik ja rasv teeb paksuks ja tekitab kõiksugu haigusi jne. Tegelikult need asjad päris nii ei ole. Tegelikkuses puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et küllastunud rasva söömine tervisele kahjulik oleks. Tegelikkuses on rasv hoopis tervise seisukohast neutraalne ja liigne süsivesikute söömine põhjustab kõiksugu hädasid. Minu lemmiknäide LCHF-toitumise kohta pärineb loomulikult Rootsist. Seal avastas üks arst (Dr Annika Dahlqvist) selle toitumise enda jaoks, sai selle abil korda oma kaalu ja tervise ning hakkas samasugust toitumist ka oma patsientidele soovitama. Selle peale aga kaebasid teised arstid tema peale Sotsiaalministeeriumisse, et kuidas ta julgeb anda oma patsientidele selliseid soovitusi, et sööge rohkem küllastunud rasva ning et täisteratooted ei olegi tervislikud. Kaebuse tõttu tuli asja hakata uurima Uppsala Ülikooli teadlastel, kes uurisid seda põhjalikult kaks aastat ja olid sunnitud ametlikult tunnistama, et süsivesikuvaene ja rasvarohke toitumine on teadusega kooskõlas ning sobiv ravi ülekaalulisuse ja teist tüüpi diabeedi raviks. Tänasel päeval on LCHF toitumine Rootsis niivõrd populaarseks saanud, et seal ilmub neli LCHF-ajakirja, pea iga teine kollase ajalehe nädalalõpulisa on LCHF-toitumise kohta, LCHF-teemalisi raamatuid ilmub seal rohkem kui Eestis elulooraamatuid, väidetavalt iga 4. inimene toitub suuremal või väiksemal määral LCHF põhimõtteid järgides. Viimasel nädalal anti Rootsis välja ka uued riiklikud juhtnöörid toitumiseks ülekaalu puhul. Seal öeldakse samuti selge sõnaga, et süsivesikuvaene toitumine on kaalulangetamise seisukohast efektiivsem kui rasvavaene toitumine ning et küllastunud rasva söömisel ei nähta mingit tervistkahjustavat mõju. Meil siin Eestis aga midagi sellele vastu panna ei ole. LCHF-ist on kuulnud vaid väga vähesed ja meedikute ringkondades peetakse suurt rasvasöömist kahjuks ikka pigem tervistkahjustavaks kui tervisele kasulikuks … Soovitatakse süüa light-tooteid, kiudaineid, täistera ja taimerasva, piirata sissesöödavaid kaloreid ja tulla bussi pealt üks peatus varem maha, minna lifti asemel trepist ja peale kella kuute mitte süüa – seda nimekirja võib lõputult jätkata. Ja siis need vaesed paksukesed mõtlevad, et nemad on aplad ja iseloomutud, et ei suuda selliste nõuannete abil kaalust alla võtta. Tegelikult on ju viga just nendes rumalates mainstream nõuannetes. Siiski võin soovitada ka kaht mõistlikku eestikeelset lehte: www.fredantson.com ja www.raudnetervis.com .

Aga eks seda LCHF-i asja oskavad tõelised asjatundjad muidugi minust paremini selgitada. Seega pakun esialgu lugemiseks-tutvumiseks mõned lingid Rootsist, autoriks doktor Andreas Eenfeldt:

http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners-in-estonian-1.doc - LCHF-i sissejuhatus ja praktilised nõuanded kaalulangetamiseks eesti keeles
http://www.dietdoctor.com/how-to-lose-weight - lähemalt lchf-i abil kaalualandamise praktilistest külgedest inglise keeles, Rootsi populaarseim tervisesait
http://www.apollo.ee/toidurevolutsioon.html - põhjalikult sellest, miks lchf tervislik kaalulangetamise viis on, raamat ilmus eesti keeles

Need esimesed kolm linki on siis põhiliselt selle kohta, kuidas LCHF-toitumise abil kaalust allavõtmine käib.

Keda aga teema rohkem huvitab, siis siin on terve rida tarkade doktorite loenguid, kõik loengud on inglise keeles ja igaüks on umbes tund aega pikk. Väga-väga põnev! Kui huvi on, siis soovitan kohe esimesest alustada!

http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4 – sissejuhatus  dr Andreas Eenfeldt

http://www.youtube.com/watch?v=lDneyrETR2o  – loengut peab teadusajakirjanik Gary Taubes




http://www.youtube.com/watch?v=E6nGlLUBkOQ – kuidas rasv pahaks tembeldati ja maisi/suhkruga asendati


http://www.youtube.com/watch?v=hB7aGnfLB-8 – dr Peter Attia, spordist

http://www.youtube.com/watch?v=zjUdtK6ukqY – dr Jay Wortman, diabeedist


 

4 kommentaari:

  1. Mis oli su algkaal? Super tubli oled ikka. Hakkan tänasest ka peale oma LCHF teekonnaga..

    VastaKustuta
  2. Kas oled kokku puutunud ka eksogeensete ketoonidega?
    Siin on üks võrdlustabel, Eestis ei paista neid müügil olevat. https://ketosource.co.uk/exogenous-ketone-supplements-review/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen kursis, loen igapäevaselt artikleid ja kuulan mitmeid podcaste ketogeense toitumise asjatundjatelt, arstidelt, teadlastelt, treeninguekspertidelt. Eksogeensete ketoonide osas ollakse nendes ekspertringkondades üsna suurel üksmeelel, et niisama hobikorras, st sportliku soorituse või kaalulanguse mõttes nendel mingit mõtet ei ole, pigem tasub olla ettevaatlik, kuna kunstlikult toodetud ketoonsoolade pikaajaline mõju inimorganismile pole teada. Kui tegemist on raskelt haige inimesega, kellel ketoonidest muud kasu (vähk, alzheimer vm), võib vajadusel oma arstiga arutada, iseasi kas leiab arsti, kes ketoonidest suurt teab.

      Need eksogeensed ketoonid on siiski rohkem ameerikamaa biznis, väga lihtne on end viia 1-3 nädalaga tugevasse ketoosi ka ilma nendeta, söö vaid liha, kala, muna ja köögivilja ja lisa piisavalt palju head rasva juurde, et nälg kaob :)

      Kustuta
  3. aitäh, hea teada. Mul on päev nr. 3. Alustasin tegelikult dr. Bergi ja intermittent fasting teemaga, sealt jõudsin sujuvalt ketoni. Praeguseks olen leidnud, et vähem suhkrut - vähem koduseid plahvatusi :)

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.