1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

neljapäev, 10. oktoober 2013

D-vitamiin


Nüüd, kui sügis on käes ja päikest väljas järjest vähem näha on, tuleks rääkida ka D-vitamiini vajalikkusest. Mina ei ole arst ega apteeker, seepärast räägin siin sellistel teemadel vaid enda kogemuse põhjal ja selle põhjal, mida olen lugenud ja kuulnud.

Rootsi rasvadoktorid seostavad D-vitamiini puudust suurenenud ohuga haigestuda vähki, südamehaigustesse, depressiooni, külmetustesse, ülekaalu, luude hõrenemisse jne. Nad leiavad ka, et piisav kogus D-vitamiini kehas võib muuta sind tervemaks ja energilisemaks.

D-vitamiin moodustub meie nahas siis, kui päike meile peale paistab. Probleem on selles, et meie laiuskraadidel on päike selleks piisavalt tugev vaid suvekuudel ja keskpäeval. Ning kahjuks toiduga saame me siiski võrdlemisi vähe D-vitamiini. Tulemuseks ongi see, et paljudel on D-vitamiini puudus, vaevab väsimus ja depressioon. Öeldakse veel, et kõige raskemas olukorras on päikest vältivad tumedama nahatüübiga inimesed.

Kuidas siis ikkagi D-vitamiini saada? Rootsi arstid soovitavad:

1.      Päevitamine suvekuudel, keskpäevasel ajal, 15-30 minutit tugeva päikese käes, enamus keha nahast katmata – annab viiekordse vajaliku päevase D-vitamiiniannuse, umbes 10 000 toimeühikut (iU).

2.      Söö rasvast kala – siiski – selleks, et saada kätte päevane annus 2 000 iU D-vitamiini, tuleb süüa 350 g rasvast kala (iga päev vist ei jaksa nii palju)

3.      Söö mune – selleks, et kätte saada 2 000 iU, peaksid sööma 35 muna päevas (ei jaksa ka vist)

4.      Toidulisandid – efektiivne moodus päikesevaesel ajal D-vitamiini saada. Siiski kehtib veel Eestis vananenud arusaam D-vitamiini kohta, mistõttu siin müüdavad erinevad D-vitamiini lisandid sisaldavad väga vähe D-vitamiini.

Esiteks ütlen ära, et 1 mkg = 40 iU, seega, kui sinu d-vitamiini purgi peal on kirjas, et ühes tilgas on 17,5 mkg, siis see on seal toimeühikutena sees D-vitamiini vaid 700 iU. Rootsi arstide päevase D-vitamiini annuse soovitus on 2000-5000 iU, sõltuvalt siis inimese suurusest. Suurekasvulised võtavad rohkem, väiksemad vähem. Seega, selleks, et 17,5 mkg D-vitamiinist sobiv kogus kätte saada, tuleks seda võtta rohkem kui üks tilk.

3 tilka – 2100 iU

4 tilka – 2800 iU

5 tilka – 3500 iU jne.

Miks ma räägin just 17,5 mcg D-vitamiinist? Sest peale seda, kui olin asja veidike uurinud, osutus see praegu Eestis müüdavatest D3-vitamiinidest kõige paremaks/soodsamaks variandiks:  http://www.tervisepyramiid.ee/201/0/readmore/102/

Edit: Pudelis on 200 tilka, pudeli hind ca 14 eur ja kui võtta näiteks 4 tilka päevas (2800 iU), jagub pudelist 50 päevaks.

Samas, Rootsi rasvadoktori uuringul on Rootsis müüdavatest (müüakse ka Soomes) D-vitamiinidest parim see:   http://www.spartanshop.fi/fi/vitamiinit-mineraalit/146-purepharma-d3-vitamiini.html

Seal on siis 120 päeva ports (a 2500 iU) oliivõlipõhiste pärlitena D3-vitamiini ja hind vaid 12 eur. Nii et kel võimalus, sel soovitan Soomest või Rootsist seda hoopis osta – tuleb soodsam ja pärleid on mugavam võtta ka kui tilku.

Veel – parim D-vitamiini allikas on siiski päike, aga toidulisanditest tuleks eelistada siis D3-vitamiini, mis oleks õli kujul (oliivõli/kookosõli põhised tilgad või pärlid).  Võtta koos rasvase toiduga, siis imendub paremini :)
 

 

2 kommentaari:

  1. Kuna iga eestlane on kodustanud vähemalt ühe soomlase või siis saatnud kellegi enda suguvõsast sinna raha teenima, ei tohiks olla mingi probleem seda väärt kraami endale Eestisse tuua. D-vitamiini lihtsalt PEAB võtma, kõiki teisi vitamiine ja mineraale VÕIB võtta.

    VastaKustuta
  2. Looduspoodides müüakse ka nüüd täitsa ametlikult korralikku D-vitamiini, mida ennem said müüa ainult letialt salaja, kuna Eesti seadused ei lubanud suuremat D- vitamiini sisaldust, kui praegustes apteekides müüdavates preparaatides on. Nii, et seni, kui tava apteegid pole veel toodetega järgi jõudnud tuleb sammud seada looduspoodi!

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.